esmaspäev, 14. september 2009

Tudengil pole vaja enam pöialt vibutada


Pole bussiraha? On vaja sõita teise linna aga pole sõidukaaslasi? Sellised probleemid on TÜ üliõpilaseesindus juba tudengite eest ära lahendanud.

Kuigi ajad on rasked, peab ju ikka ühest linnast teise sõitma – tööle ja kooli. Miks mitte teha seda nii rahakui ka keskkonnasäästlikumalt ning samal ajal üksteist aidates. Tartu Ülikooli üliõpilasesindus on enda hoole alla võtnud portaali kyydiga.ee mis võimaldab kokku saada inimestel, kellel autos vaba koht, ja neil, kellel transporti vaja.

Mis kujutab täpsemalt www.kyydiga.ee?
See on portaal, kuhu kasutaja saab üles panna kuulutuse, millal ja mis marsruudil tal plaanis sõita on, ning otsida talle sobivaid pakkumisi lisatud kuulutuste hulgast, et autojuhid ei sõidaks pooltühja autoga ja hääletajad ei peaks tee ääres passima. Eesmärgiks on inimesi ühendada ja mitte ainult pakkuda võimalust raha säästa, vaid ka vähendada liikluskoormust ja saastatust meie teedel ning suurendada liiklusohutust, sest meie portaali kaudu võivad üksteist leida ka autojuhid, kes varem tühjade autodega sama marsruuti sõitnud on. Bensiini hind on kõrge, nafta varud maailmas vähenevad ja sellega seoses tõusevad ka bussipiletite hinnad, kuid tudengitele pakutav soodustus on mõnel juhul ainult 5 krooni. Kuni pole jõudnud kätte aeg, kui kõigil on garaažis vesinikul töötavad autod, pakume lahenduseks portaali kyydiga.ee. Sõitke küüdiga! Portaal on tegutsenud juba aastast 2005 ning loodi välismaiste lehekülgede nagu www.hitchhikers.org ja www.mitfahrgelegenheit.de eeskujul. Euroopas, eriti Saksamaal on taolised lehed väga populaarsed. Kuna aga tegemist on mittetulundusliku üritusega, ei jäänud Eesti portaali loojatel aega selle arendusega tegeleda ning Tartu Ülikooli üliõpilasesindus otsustas selle tudengitele alternatiivset reisimise võimalust pakkuva lehe enda hallata võtta. Tehtud sai lausa uus lehekülg ning algne nimi kyyt.eu muudeti uueks www.kyydiga.ee.

Kellele kyydiga.ee mõeldud on?
Kuigi lehte haldab tudengiesindus, on portaal siiski mõeldud kõigile liikuvatele inimestele. Asi ei ole ainult raha vaid ka keskkonna säästmises ning see puudutab kõiki. Samuti on oodatud kõigi abi lehe reklaamimisel. Mida rohkem kasutajaid, seda rohkem kuulutusi ja seda rohkem võimalusi odavalt reisimiseks. Portaali kasutamine on täiesti tasuta. Küll aga võivad küüdi pakkujad küsida bensiini eest kompensatsiooni. Selle lepivad kasutajad omavahel ise kokku. Kui asi pakkus huvi, siis registreeri end kasutajaks ja pane kuulutus üles.

Küsimuste ja ettepanekute korral palun pöörduda info [ät] tyye.ee

Tekst on pärit septembrikuu Eesti Üliõpilaslehest http://www.yliopilasleht.ee/6756

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar