teisipäev, 15. aprill 2008

Kuidas tudeng tripperit testib?

Väljas sulatab kevadine päike viimaseid lumekamakaid, akna tagant kostab kuldnoka laulu, koos päevade pikenemisega kestavad ka peod kauem ning võivad lõppeda, ärgates võõra, piduste lõhnadega partneri kõrval, kellega sai eelmisel õhtul alkoholi tarbitud. Kas öö möödus sõbralikult lamades või viis asi seksini välja? Ei leia kuskilt kasutatud kondoomi? Kas kunagi on tekkinud kahtlus, et oled suutnud endale külge pookida mõne suguhaiguse, mille nimegi ei suuda korralikult välja hääldada? Kust leida abi?

Tartu Tudengi eksperimendigrupp käis Tartu Noorte Nõustamiskeskuses uurimas, kuidas käituda peale kaitsmata vahekorda ning mida seal taolise mure korral ette võetakse.

Rääkides eelolevast retkest, saime kuulda erinevaid müüte: „Kuidas te julgete? Meestele ju pistetakse mingi jäme roostes ora peenise otsa ja pumbatakse tühjaks!“ Tõsisema diskussiooni käigus tuli aga välja, et tegelikult ei tea keegi, mis nendes keskustes tehakse.

Tartus asub see keskus aadressil Vaksali 17, kus toimub vastuvõtt tööpäeviti kell 9-13 ja 14-17. Kõik protseduurid, alates nõustamisest, kuni ravimiseni, on 24. eluaastani tasuta, sest projekti rahastab Eesti Haigekassa. Samuti on võimalik saada nõustamist ka telefoni (7 442 086) ja e-posti teel (amor@amor.ee). Pakutava teenuste all on nii individuaal- kui ka paarinõustamine.

Keskusesse kohale jõudes selgus, et tegu on täitsa tavalise polikliiniku tüüpi asutusega, mille viimasel korrusel kõige kaugemas nurgas asubki otsitav kabinet. Seega on tõenäosus kohata juhuslikult seal oma kursusekaaslast suhteliselt väike - konfidentsiaalsus on 100% garanteeritud.

Suureks üllatuseks ei oodanudki kabinetis ees Frankensteini välimusega kitlis meesarst, roostes lehmasüstal vööl, vaid hoopis väga nägus ja rõõmsameelne noor näitsik, kes suhtus eksperimenti väga positiivselt. Roostes oraga tillu nokkimise asemel võeti hoopis verd. Vere kaudu saab testida HIVi ja teisi sugulisel teel levivaid haigusi nagu klamüdioos, gonorröa ja süüfilis. Pärast vere võtmist tehakse anonüümne konto ja väljastatakse nimega anonüümne nr, mis kleebitakse laborisse saadetavate testide peale. Testide tulemused saab teada nädala pärast ja konfidentsiaalsuse huvides saab need ise kohapealt kätte. Telefoni ega e-maili teel neid ei jagata.

Naiste- või meestearsti läbivaatusele saamiseks tuleb ennast järjekorda panna. Naiste puhul on see umbes nädal ja meestel võib ulatuda isegi kuu ajani. Paraku selgus, et mehi käib testimas ligi 5 korda vähem kui naisi. See on kurb, sest statistiliselt levitavad just mehed palju rohkem erinevaid suguhaigusi.

Tartu Tudengi eksperimendigrupp soovitab eeskujulikult tervetena ka teistel tudengitel hoolitseda oma tervise eest ning käia ennast regulaarselt või vähimagi kahtluse korral kontrollimas.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

klamüüdiat ei saa vere kaudu kindlaks määrata!

Postita kommentaar