esmaspäev, 24. märts 2008

Hispaanlastega Salamancas

Maarja Ojamaa, kes õppis Hispaanias kommunikatsiooniteadust kirjeldab ühte sealset traditisoonilist vabaajaveetmisvõimalust. (Pilt: Maali Käbin)

Hispaanias on üheks omapäraseks traditsiooniks tegevus, mida nimetatakse ir de pinchos ning mis sisuliselt tähendab sõpradega väljas söömas käimist. Kuid seda mitte mitte nii nagu meil kombeks on, et minnakse restorani ja tõstetakse endale praed ette, vaid käiakse mööda erinevaid baare, kust ostetakse endale joogid, millega antakse kaasa pincho, mis kujutab endast erinevaid toite väikeses koguses. Pincho võib olla alates looma ribidest kuni erinevat sorti väikeste võileibadeni, grill-lihast kahe saiaviilu vahel kuni tortilla`ni, mis on teatud sorti ülihea kartuli-muna vorm.

Hispaania „siider“

Piirkonnas, kus mina elasin, oli selliseid baare tohutult, ainuüksi minu maja lähedal asuvas Van Dyck´i tänavas oli pincho baare 54. Ja tegemist polnud üldse kilomeetreid pika vaid lihtsalt ühe tänavaga, mis oli baare täis topitud. Juba see fakt iseenesest näitab, kui populaarne see traditsioon hispaanlaste seas on.

Jookidest on hispaanlaste seas populaarne õlu, mida mõned inimesed armastavad segada sidruni Fantaga. Tulemus on üllatavalt hea - eriti nendele inimestele, kellele muidu õlu ei maitse. Samuti joovad nad alkoholivaba mosto-nimelist jooki, mis maitseb justkui hästi magus viinamarjavein. Ka on Hispaanias olemas siider, kuid see pole “siider” meie mõistes. Jook on hapu ning meenutab veidi shampust. Selle pisut kummalise maitse aga kompenseerib see, et neil on siidri välja valamiseks eriline viis, mis näeb välja umbes nii: pudel tõstetakse kõrgele pea kohale, teise käega hoitakse all madalal topsi ja siis rihitakse siider sealt kõrgelt pea kohalt alla topsi. Pärast ujub küll kõik siidrist, kuid tegevust on väga kihvt vaadata.

Minu isiklik lemmikjook on tinto de verano, mida tellisin küll igal pool ja igal ajal. Muidugi sain ma tihti peale selle joogi küsimust vastuseks sõbraliku muige, sest seda veini ja gaseeritud vee segu joodakse seal üldiselt ainult suvel. Muul ajal küsivad seda ainult guiri´d - nii nimetatakse sõbralikult üleolevas toonis välismaalasi.

Kasutatud salvrätid ja lärm

Kogu see lõbu pole aga üldse kallis. Peale umbes nelja erineva baari läbikäimist peaks kõht küll väga täis olema. Kui neist kõigist võtta joogid ja söögid, kulub sõltuvalt baaridest kokku umbes 5-6 eurot. Võrdluseks võib tuua, et tavaliselt väljas söömas käies peaks 12 euroga kindlasti arvestama.

Kuidas valida baari kuhu tasub pincho´sid sööma minna?

Öeldakse, et tasub vaadata kui palju mingis baaris pärast lõuna- või õhtusöögiaega ärakasutatud salvrätte põrandal vedeleb. Hispaanlastel nimelt pole kombeks oma prahti prügikasti panna. See on osa nende kultuurist.

Ja loomulikult käib “pinchode” söömise juurde tohutu lärm, kuna hispaanlased tõesti räägivad palju ja kõvasti, kuid minu kõrva see ei häirinud, otse vastupidi - mina isiklikult täiesti nautisin seda, kuna see tekitas tunde, et minu ümber elu käib. Kuidas saakski see ebameeldiv olla?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar