teisipäev, 11. märts 2008

Kes esindab Sinu huve?



Eesti vabariigi põhiseaduse kohaselt on kõrgeimaks riigivõimu kandjaks rahvas. See tähendab et ka tudengid kui riigi kodanikud.


Teatavasti on iga kodaniku kohustuseks käia valimas. Samuti on igal tudengil õigus ja kohustus käia valimas enda huvide eest seisjaid – üliõpilasesindajaid.

Mille järgi sina valid?

See, et tudengid pole just kõige aktiivsem valijagrupp, pole kellelegi üllatus. Kahju on aga kõrvalt näha juhuseid, kus tudengite hääli ostetakse odava „nänniga” ära. Mõtle natuke enne kui võtad vastu kellegi nimega pastaka ning lubad selle eest oma hääle. Hea tudeng, mõtle enne, mida see pastaka-kandidaat sult ära võtab. Tegelikkuses röövib ta sinult võimaluse saada kõige paremini esindatud.

Ajalugu on näidanud, et parimad tudengiesindajad ei jaga valimiste ajal šokolaadi, pastakaid, visiitkaarte või kiirnuudleid – parimate tudengiesindajate kaubamärk on oma teaduskonna tudengite esindamine TÜÜEs.
Paljude tudengite tagasiside TÜÜE tegemiste osas on olnud negatiivse meelestatusega, kuna esindust peetakse erakondlike noorpoliitikute mängumaaks. Kallis valija, nimekirjas on väga palju neid, kes ei kuulu ühessegi erakonda ega noortekogusse, ole hea, uuri oma kandidaadi tausta ning tee otsus selle järgi, mida inimene oma motivatsioonikirjas lubab. Esindus ei ole politiseeritud, kui sina, hea valija, sinna poliitiliste huvidega inimesi ei vali.

Vähene tuntus või vähene huvi?

Tartu Ülikoolis õpib päris palju tudengeid, kes pole kuulnudki sõna õpilasesindus, üliõpilasesindusest rääkimata. Kas tegemist on esinduse kui organisatsiooni vähese reklaamiga? Või hoopis sellega, et üliõpilane lihtsalt pole kunagi mõtelnud selle peale, kuidas seista oma huvide eest?
Üliõpilasesindusse mõne murega pöördunud tudengitest on 99% saanud nõu ja abi. Neid üliõpilasi ei ole 18 000 – see tähendab, et mitte kõik üliõpilased ei otsi TÜÜEst oma probleemile lahendust vaid eelistavad oma murega kodus istuda ning odata kui asi veel hullemaks läheb.

Valimised 11.-13. märtsini

Eesseisvate tudengiesindajate valimiste kolm juhtlauset on: "Rohkem seksikaid õppejõude!" "Võim tudengitele!" ja "Loengud mugavamaks!". Need on ideed selles vallas, mida uus esinduse koosseis võiks ära teha.


Näiteks, mitmele sinu kirjale on õppejõud vastamata jätnud? Või mitu korda oled sa oma bakatöö juhendajaga kohtunud? Need on kaks tavapärast probleemi, millega TÜÜE poole pöördutakse. Samuti tahabki igaüks meist, et õppejõud vastaksid meie õppetööga seonduvatele küsimustele või et diplomitööde juhendajad suhtuksid oma töösse tõsisemalt. Seda kõike on TÜÜE viimase aja töö ja ettevõtmine väljendanud ning loodetavasti uus koosseis jätkab seda.
„Seksikate õppejõudude” loosungi all soovime tõmmata ülikooli juhtkonna tähelepanu asjaolule, et vähese palga tõttu lähevad paljud õppejõud teistesse ülikolidesse.
Täpsemalt saab sellekordsete valmiste kohta infot TÜÜE kodulehelt www.tyye.ee, kust leiab plakatid ja nende loosungite põhjendused.

TT

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar