neljapäev, 20. märts 2008

Kuidas tudeng infot hangib?

Pole põhjust seda lugu vahele jätta – me ei arvutanud, kui palju kasutatakse postimees. ee ja google.ee saiti tudengite poolt. Kiikasime hoopis „orkutimaailma“.

Idee tuli eksperimendi grupi liikmetel loengus – igalt teiselt ekraanilt kumas vastu Orkut. Tundub, et rate.ee on hääbumas ja orkut.com on „uus elu“. Tekib hirmujudin, et järgmisena võivad kaduda Kaubamaja ja Viru keskuse „ajaveetjad“.

Müüt: „Kui Sul pole orkutis kasutajat, siis Sind ei eksisteeri“. Communities on kohad, kus saavad kokku inimesed, kes mõtlevad teatud teemadel sarnaselt. Enamikel kursustel on oma kommuun, kus arutada kursuse pidude ja erinevate ainete teemadel. Tihti visatakse õhku küsimus – kas keegi räägib edasi ka neile, kel pole Orkutit?

Seega saab portaalist hädavajalikku informatsiooni ainete läbimiseks ja kursusekaaslastega ühenduse hoidmiseks. Kuid mitte ainult. Täpselt teatakse ka oma tutvusringkonna tegemisi. Orkutis näeb kohe ära, kellel on tulemas sünnipäev ja kes lisas uue pildi.

Seda, kui kiire on Orkutis kajastatava info levimine reaalses elus, otsustasimegi katsetada. Idee tuli ühe raseda õppejõu loengus. Head uudised peaksid olema need, mis levivad kõige kiiremini ja millele juletakse ka reageerida.

Seega, üks eksperimendi grupi liige, kes on oma sõpradele teadaolevalt juba pikemat aega suhtes, lisas neli pilti. Ühel neist oli kujutatud loote ultraheliuuring; teisel pulmakleitide valik; kolmandalt pildilt võis välja lugeda pulmareisi kujutamist; ja neljas oli kuldse retriiveri pilt. Ühegi pildi allkiri ei reetnud otseselt, et konto omanik ootab last või planeerib abielluda. Kuid inimesed tegid omad järeldused ning tulemused olid märkimisväärsed.

Esimese poole tunni jooksul võtsid ühendust lähemad ja kaugemad sugulased, kes tahtsid teada, kas võib õnne soovida. Siis järgnesid sõbrannad, kellega ei oldud lähiajal suheldud. Ja seejärel levis info kulutulena. Ühel hetkel helistas eksperimendi sooritaja isegi emale, ennetamaks halvimat.

Pildid olid üleval umbes 24 tundi, kuid uudis pole siiani hääbunud – eksperimenteerijalt ja tema lähedastelt uuritakse veel tänagi, kas „pirukas on ahjus“ ja kevadel saab „pika laua taha“. Ilmselt tehakse seda ka homme. Ja ülehomme.

Ja kuigi orkutis levitatava informatsiooniga on võimalik kergekäeliselt manipuleerida, siis see ei tähenda, et seda ei usaldata. Seepärast ka meie soovitus - usalda, aga kontrolli :)

Tudengid ei ole ainukesed, kes seal pesitsevad. Hiljuti palus üks õppejõud, et enne esitlust kindlasti oma nime öeldakse. Ta oli eelmisel korral seda teha unustanud ning veetis tükk aega Orkutis piltide abil nimesid ja nägusid kokku viies.

Kellel veel ei ole kontot, ütleme vaid üht – minge ja tehke. Te ei tea, millest võite seda omamata ilma jääda!

Tartu Tudengi toimetuse eksperimendi grupp

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar