laupäev, 7. veebruar 2009

Liis (Poolas) - Erasmuse stipenidumiga


Nimi, vanus. Teaduskond ja eriala (hetkel)

Liis Nõupuu, 22, sotsiaalteaduskond, psühholoogia, neljas aasta (3.kursus BA)

Millise programmiga, kui kauaks ja millises ülikoolis Sa käisid?

Erasmus, Poola, Varssavi, 1 semester (2008, sügis), Warsaw School of Social Psychology

Miks Sa otsustasid üliõpilasvahetusest osa võtta? Kust Sa leidsid võimaluse/stipendiumi?

Leidsin võimaluse kuulutusest. Tahtsin osa võtta kuna leidsin, et see on väga hea võimalus välismaal elada. Stipendium on korralik, kandideerimine lihtne-enamus tehakse Sinu eest ära-põhimõtteliselt näib, et Sulle makstakse peale välismaal elamise eest. Tahtsin reisida ja maailma näha. Vaadata, kuidas välisülikoolis sama eriala aineid õpetatakse ja mida huvitavat selle eriala all veel on. Tahtsin saada endale huvitava bakalaureuse töö teema.

Mis oli Sinu kõige lahedam kogemus selle vahetusaasta jooksul?

Teisest rahvusest sõprade saamine ja suures linnas (3 mln) elamine

Milline oli kõige ebameeldivam kogemus?

Poola linnadevaheline transport ja see, et tuutorid ei osanud eriti aidata

Võrdle olukorda Tartu Ülikoolis selle ülikooliga, kus Sa vahetusaastal õppisid? (akadeemiline pool, õppejõudude tase, elamistingimused, spordivõimalused, vaba aja veetmise võimalused jne)

Akadeemiline pool - õpe toimus inglise keeles, mõned ained olid palju huvitavamad kui siin. Üldjoontes jäi parem mulje.

Üks õppejõud, kellega alustasin ka lõputööd oli täiesti suurepärane. Üldjoontes õppejõud, kellega kokku puutusin olid suhtlusaltid, nö võimukaugus oli väike, loengud interaktiivsemad

Elamistingimused - üürisime toa ühes korteris. Tuutorid ei suutnud eriti kiiresti sobivat korterit leida - see oli suur miinus. Ühiselamuid kahjuks ei olnud.

Spordivõimalused - samuti ei olnud midagi ülikooli poolt, leidsin endale ise sobiva.

Vaba aja veetmise võimalused olid head. Kuigi enamik võimalusi tuli siiski omal käel üles leida ja välja uurida. Tuutorite teave piirdus ööklubidega :)

Kas vahetusaasta muutis Sind kuidagi või andis sulle kogemusi, mida Sa Tartus olles poleks saanud? Oled Sa nüüd parem inimene? :)

Vahetusaasta oli kindlasti väga õpetlik. Peamiselt andis julgust juurde ja tunde, et saad hakkama. Paljudesse jätab kindlasti sisse soovi seda veelkord teha-seega tegu on ohtliku asjaga - leiad end veidi hiljem taas stipendiumivõimalusi uurimas ja vaatamas igatseva pilguga välisülikoolide poole. Kindlasti annab see võimaluse õppida aineid, mida Eestis ei saa võtta. Samas on võimalik ka sealsete õppejõudude käe all alustada oma lõputööd ja seda teemal, mis Eestis ei oleks võimalik. Minuga see nii läks ja olen sellega väga rahul, kavatsen antud valemit ka magistri puhul rakendada. Ma arvan, et ei saa ütelda, et oleksin parem inimene, küll aga avarama maailmapildiga ja kogemustega. Oskan siinset eluolu võrrelda sellega, mis välismaal on ja muidu asju laiemalt näha ja analüüsida. Ning saad aru, mida siin Eestis võiks teisiti teha ja kuidas paremini õppida ja õpetada.

Ühest küljest võib see kinnitada Sulle, et õpid õiget asja ja avada Sulle ka oma eriala uue suuna, millest Sa enne teadlik ei olnud ja mis on paganama huvitav. Samas võib tekitada huvi ka hoopis teise eriala vastu ja panna Sind Eestis eriala vahetama. Kokkuvõttes aitab see kaugemal olemine ehk mõista, mis Sulle meeldib ja mida oluliseks ja huvitavaks pead.

Lisakommentaare, soovitusi neile, kes kaaluvad vahetusaastat välismaal.

Kindlasti tasub minna. Ja Erasmusega on see ikka häbematult lihtne! Minge vaadake, mis väljaspool toimub, maailm ei piirdu Eesti piiriga. Seal on palju huvitavaid ja südamlikke inimesi, kogemusi, elamusi. Kõlab tobedalt aga see on tõesti - experience of a lifetime. Ma ei näe lähitulevikus parimat võimalust nii kaua (ja lihtsalt) välismaal elamiseks - kusjuures selle eest ju ka makstakse.

Liisi kontakt: lnoupuu@ut.ee

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

great post

Postita kommentaar