kolmapäev, 14. mai 2008

Kuidas tudeng … õlut testib?

Päike käib juba kõrgelt, mätas on kuiv ning üha rohkem ja rohkem inimesi koguneb Pirogovi parki märjukest tarbima. Üliõpilastele meeldib õlut juua, aga kas neile see ka tõeliselt “maitseb” ehk siis kas nad tegelikult ka vahet teevad, milline kesvamärjuke parajasti keelt paitab? Milline õlu kõlbab juua ja milline mitte? Tartu Tudengi eksperimendigrupp tundis asja vastu huvi ning käis üliõpilaste juures uurimas, kas ja kui hästi tehtakse õlledel vahet. Eksperimendi kõlas: “Mõista, mõista, mis õlu on?”

Seadsime sammud Raekoja taga paikneva pargi poole, mis soojade ja selgete ilmade korral on noorte seas äärmiselt populaarne nn piknikukoht. Pärast lühikest ringi vaatamist leidsime viis kogenud mõdusõpra, kes soovisid meelsasti kasutada võimalust mekkida tasuta õlut. Pakkusime neile läbipaistvates plastiktopsides nelja populaarsemat joogipoolist: Saku Originaali, A.Le Coq Premiumi, Alexandrit ja Rocki. Testijate olukorra lihtsustamiseks ütlesime ka ette, mis märjukeste vahel üldse valida on võimalik.

Kasutusse läksid kõiksugused nipid, mis varrukast võtta olid – uuriti lõhna, vaadeldi värvi, püüti mõjutada testi läbiviijaid, kuristati kurku. Matkiti tegevusi, mis televiisorist seoses veinide degusteerimistega meelde olid jäänud. Pärast hoolikat mekkimist tulid kõigil vastused kõhklusetooniga hääles. Hoolimata igasugustest põhjendustest (õlu on lahtunud; maitsed segunenud), pidid lõpuks kõik tunnistama, et ega nii lihtsalt mõdudel vahet ei teegi. Osavamad suutsid eristada kahte õlut neljast ja kõik eristasid vähemalt ühte. Kõige enam tundi ära Rocki ja Saku Originaali, seda lausa tervelt kolmel korral. Alexanderit seevastu ei suutnud keegi tuvastada. Testijad selgitasid, et need õlled, mida tihedamalt tarbitakse, on lihtsamini ära tuntavad. Samas aeti rohkem segi tugevamaitselisi Alexandrit ja Rocki ning pehmemamaitselisi Premiumi ja Originaali.

Tulemuste selgudes ei olnud aga katses osalenud oma saavutustes pettunud. Pigem võeti asja naljaga ning sõnati, et õllejoomine ei tohikski täppisteadus olla. Lubati kindlasti harjutada juhuks, kui peaks ka järg antud üritusele tulema. Kuid järgmine kord loodeti näha õllede seas ka Double Bocki, sest seda pidi alati ära tundma.

Üheskoos tehti järeldus, et hoolimata õllejoomise kogemustest, on siiski keeruline vahet teha erinevatel märjukestel. Seega peaksid rõõmustama kõik laisad tudengid, kes soojal kevadpäeval õlleleti ees nõutult oma lemmikõlut otsivad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar