kolmapäev, 11. märts 2009

Eve (Hispaanias) - Erasmuse stipenidumiga


Nimi, vanus. Teaduskond ja eriala (hetkel)

Olen Eve (Anijärv), 22-aastane, filosoofiateaduskonna hispaania keele ja kirjanduse magistri 1. aasta üliõpilane.

Millise programmiga, kui kauaks ja millises ülikoolis Sa käisid?

Hispaania välisministeeriumi stipendiumiga 2007. suvel ja Erasmusega 2007/2008 sügissemestril Granadas, Hispaanias.

Miks Sa otsustasid üliõpilasvahetusest osa võtta? Kust Sa leidsid võimaluse/stipendiumi?

Konkreetset "otsustamist" ei olnudki, see tundus nii loomuliku osana õpingutest, sest mõtlesin, et kuidas ma ikka bakalaureuse lõpetan ja ütlen, et näete, tegelikult ei teagi, kuidas Hispaanias need asjad on. Sain keele suhu, nägin kohalikku elu, käisin tööl, õppisin - iseseisvusin.

Mis oli Sinu kõige lahedam kogemus selle vahetusaasta jooksul?

Olin Hispaanias küll vaid 7 kuud, aga lahedaid kogemusi oli küllaga - alustades sõitudest teistesse linnadesse ja sõpradega väljas käimistest ning lõpetades töölkäimisega. Kõige toredam oli aga võib-olla see hetk, mil mõistsin, et võin vabalt vanaemaga telefonis eesti keeles rääkida, öelda vahele paar sõna inglise keeles sõbrale USAst ja hispaania keeles tänaval vastutuleva naabritädiga veidi rääkida. Selline orienteerumine keeltes, ilma et lühis tekiks, on hämmastav, ja nagu näha ka harjutatav.

Milline oli kõige ebameeldivam kogemus?

Ebameeldivaim kogemus oli kindlasti suhete ja inimestega seonduv - uute inimeste ja mis veelgi olulisem, teistsuguse kultuuritaustaga inimestega läbikäimine polegi alati nii lihtne ja ei piisa vaid keeleoskusest. Lõuna-Hispaaniasse minejatele soovitan veidi araabia kultuuri kohta uurida :) Samuti mõistsin oma Erasmuse-ajal, et iga naeratava näoga inimene, kes sind enda sõbraks peab, ei ole veel tegelikult sõber. Mulle tundub, et eesti inimeses on palju vähem seda võltsviisakust - öeldakse oma arvamus ilma väga muretsemata, et sai nüüd veidi jäme oldud. Hispaanias võid sa eestlase kohta soe ja hea olla, nende jaoks pole kunagi piisav :D

Võrdle olukorda Tartu Ülikoolis selle ülikooliga, kus Sa vahetusaastal õppisid? (akadeemiline pool, õppejõudude tase, elamistingimused, spordivõimalused, vaba aja veetmise võimalused jne)

Akadeemiline pool ja õppejõudude tase oli suureks üllatuseks minu jaoks isiklikult halvem, ehk siis teistsugune - pole akadeemilist veerandit, ehk ise vaatad, kuidas 09:00-13:30 välja kannatad ilma ühegi pausita ja tualetis käimata. õnn oli see, et õppejõud enamasti hilinesid loengusse :) Tuutoreid meil ei olnud, see oli suur miinus. loengud olid kõik sellised ülejala ja lihtsad, see-eest eksamis oli palju teooriat, mis eeldas, et kui kursus läbi, siis õpilane ise otsib internetist materjali. Elamistingimuste kohta ei oska palju öelda, sest igaüks pidi ise omale koha leidma - kooli poolt tuba või korterit või ühikakohta polnud. Mina sattusin õnneks toredasse korterisse, hiljem aga selgus, et koolini on ligikaudu poolteist tundi kiiremat kõndi - mäest üles. Olin põhimõtteliselt bussiga sõitmise vastu, aga vahel läksin ikka kergema vastupanu teed :) Konkreetseid spordivõimalusi ka ülikool ei pakkunud, nii palju kui kuulsin, oli kõik tasuline. Seega käisin ühes spordikeskuses linna ääres, kuna üks sõber võitis mingi loosiga kahe kuu kaardi :) Ülikool mingeid vaba aja üritusi ei korraldanud, küll oli aga igal plakatil tänaval kirjas, et "fiesta erasmus", tegelikult oli see kaval promo ja Erasmusega polnud seal mingit pistmist. Ka ei saanud Erasmuslased odavamalt sisse. Aga muidu tulid need vaba aja veetmise võimalused uksest ja aknast :)

Kas vahetusaasta muutis Sind kuidagi või andis sulle kogemusi, mida Sa Tartus olles poleks saanud? Oled Sa nüüd parem inimene? :)

Ma olen kindlasti parem inimene, ja skeptilisem. Lahti sain naiivsusest ja juurde sain iseseisvuse. Kuna aga üks semester on häbematult lühike aeg, plaanin tagasi minna. Väga oluline on ühele keskmisele eestlasele, kes on täiskohaga tudeng ja käib lisaks tööl, et sealne elutempo õpetab kuidas nende kahe asja kõrvalt veel aega enesele ja sõpradele teha - ja see on tõesti väärt oskus!

Lisakommentaare, soovitusi neile, kes kaaluvad vahetusaastat välismaal.
Soovitan kindlasti võtta ühendust, kellegagi, kes on samas linnas hiljuti olnud või kes teab kohalikku kultuuri. ehk oskab ta ka soovitada mõnda eestlast, kes seal hetkel elab, kes saaks esimesel nädalal aidata. kindlasti ei tasuks pärast paari esimese korteri/toa vaatamist midagi ära otsustada, sest (vähemalt Hispaanias) tahetakse alguses topeltraha ette saada ja hiljem on väga suur pettumus, kui leiad, et kesklinna oleks saanud 100 eurot odavama koha, ja parema.

Midagi veel, millest kindlasti rääkida tahaksid?

Kõigest muust võin rääkida juba isiklikult, kui kellelgi huvi on :)

Eve kontakt: eveanijaerv@hotmail.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar