teisipäev, 12. veebruar 2008

Kes esindab Sinu huve?



Keskmine Tartu Ülikooli tudeng:
  • ei tunne isiklikult ühtki õppejõudu
  • ei kuulu ühessegi tudengiorganisatsiooni
  • ei ole lugenud õppekorralduseeskirja
  • ei tea oma teaduskonna dekaani nime

aga

  • on huvitatud õppetoetuste suurenemisest
  • tahab mugavamaid loenguruume
  • tahab paremat sidet õppejõuga
  • tahab, et teda kuulda võetaks.

Keskmine üliõpilane Tartus aga paraku ei tea, et tema huve eelmainitud asjade saavutamiseks esindab üliõpilasesindus, samuti ei tea ta seda, et ta saab ka ise esindusse kuuluda ja ise protsessis osaleda.

Tartu Ülikooli üliõpilasesindus (TÜÜE) on üks osa Tartu Ülikoolist, mille eesmärgiks on kuulata tudengite ettepanekuid ülikoolis toimuva kohta. Need, kes nüüd arvavad, et reaalselt TÜÜE-l siiski mingit võimu ei ole, võiksid edasi lugeda.

Tekkel, Sõbramaja, õppetoetused

Tartu Ülikooli oli viimane Eesti ülikool, millel ei olnud oma teklit. Õigupoolest oli tegemist vaid viitsimatusega, sest ajalooline tekkel kui selline oli meil olemas juba 1920. aastatest, selle ennistamine oli aga üliõpilasesinduse algatus ja teostus.

Tartu on ülikoolilinn, vähemalt peaks seda olema rohkem kui Tallinn. Paraku aga puudub Tartus (erinevalt Tallinnast) oma tudengimaja, kus oleks koht tudengipidudel ja üliõpilasorganisatsioonidel. On olemas vana EPA klubi ehk Veski Villa, mida tudengitele välja ei üürita, ning on olemas ka Üliõpilasmaja (Sõbramaja, Kalevi tn 24), mille amortiseerunud olukord oli jõudnud selleni, et ka seda kohta ei üüritud mõnda aega enam üliõpilaste üritusteks välja.

Sügisel hakkas TÜÜE tegema kurja häält nii ajakirjanduses kui ülikooli administratiivisikute juures. Tulemuseks on see, et hetkel remonditakse Sõbramaja alumist baariruumi korrust ning bändiruumi; mõlemad valmivad septembriks 2008. Kogu maja peaks aga saama renoveeritud 2012. aastaks.

Eesti Üliõpilaskondade Liit on organisatsioon, mis koondab kõiki üliõpilasesindusi Eestis. Tartu Ülikool on kõige suurem üliõpilaskond Eestis ning seeläbi on meil ka EÜLis suurim hääl. 2007. aastal tõstis valitsus EÜLi survel õppetoetusi. 2008. õppeaastast on põhitoetus Eesti kõrgkoolides 1000 ja lisatoetus 500 krooni. Seda pole küll just palju, kuid see on märk, et tudengite esindusorganitel on siiski häält ja jõudu, et endale olulisi asju nõuda.


Teeks veel midagi peale õllejoomise?

Pidev lebotamine semestri vältel tagab õppimise sessi ajal – Tartu

Keskmine tudeng hoolib, see on tõsi. Ta hoolib sellest, kas Zavood pannakse kinni, kas õlle aktsiisi tõstetakse, kas emme kannab ikka nädala alguses raha üle.

Paraku aga ei mõtle see keskmine tudeng selle peale, et nende paari aasta jooksul võiks tegeleda ka üliõpilasellu panustamisega, teiste ja enda huvide esindamisega.

Ülikool kui institutsioon on arvestanud sellega, et üliõpilased avaldavad oma arvamust läbi esinduse. Need tudengid, kes täna kuluvad esindusse, on selle aja jooksul käinud mitmetel kohtumistel rektoraadiga, kuulunud erinevatesse ülikooli nõukogusse ja komisjonidesse, vaadanud läbi mitmeid eksmatrikuleerimisotsuseid ning viimaste osas püüdnud langetada tudengisõbralike otsuseid.

Kui Sina, armas tänane tudeng, tunned, et võiksid leida veidi aega ülikooli tudengiellu panustamiseks, oleks ülikool Sulle väga tänulik.

www.tyye.ee/valimised08

TÜÜEsse saab kandideerida 11. veebruarist kuni 22. veebruari tööpäeva lõpuni (16.30). Selleks on vaja tuua paberkandjal vajalikud dokumendid: avaldus, foto, CV ja motivatsioonikiri TÜÜE kontorisse, sekretäri kätte. Tartu Ülikooli üliõpilasesindus asub Ülikooli 18b, mis on ülikooli peahoone kõrval.

TÜÜE valimised toimuvad ÕISi keskkonnas, kuhu pääsevad kõik TÜ üliõpilased. ÕISis avaneb selleks spetsiaalne link, mis on kergesti tuvastatav. Lisaks toimuvad tudengiesindajate valimised interneti teel ka kolledžites, Viljandi kultuuriakadeemias ja TÜ õigusteaduskonna Tallinna osas täpselt samal ajal. Iga üliõpilane saab hääletada ainult oma teaduskonnas üles seatud kandidaadi poolt.

Täpsemalt saab TÜÜEsse kandideerimise ja valimiste kohta infot uurida meie kodulehelt, mida aegajalt täiendatakse uue infoga: www.tyye.ee/valimised08.

Kandideerimise lõppedes pannakse esitatud kandidaatide dokumendid ka meie kodulehele üles teistele tutvumiseks, et siis 11.-13. märtsil toimuvatel esindajate valimistel oskaks ja teaks üliõpilased oma parima kandidaadi poolt hääletada.


Marju Himma

TÜ üliõpilasesinduse teabejuht
Kirjandus ja rahvaluule 3. kursus
Tudengiesindaja alates aastast 2006

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar