esmaspäev, 18. veebruar 2008

Kuidas tudeng pokkerit mängib?


Tartu Tudeng on otsustanud kiigata tudengiellu väljaspool kooli. 2008. aasta esimesest numbrist alates hakkame regulaarselt avaldama rubriiki „Kuidas tudeng…“. Veebruarinumbris räägime tudengist pokkerimängus.


Ühel kenal reedesel õhtupoolikul otsustas Tartu Tudengi toimetus kasiinosse minna. Mõeldud – tegemisel. Igaüks vaatas üle oma rahakoti põhja, mõned piilusid nukralt ka sünniaastat ID-kaardil. Tuli välja, et toimetuse tudengitest oleksid kasiinokõlbulikud vaid kaks, neist üks firma krediitkaardi ja teine autokooli säästudega.

Niisiis asusime otsima uusi võimalusi. Alustasime hoopis ööklubist, kus oli püsti kasiino harjutuslaud – st, et mäng käib tasuta žetoonide peale, keegi oma kahe kuu elamisraha diilerile ei anna.

Kuna üks meist oli varem mänginud pokkerit internetis ja teisel oli ettekujutus ühest pokkerimängust, kus lisaks seelikule võid ilma jääda ka sukkadest, oli aeg pöörduda teadjamate ja targemate poole, kes mängust veidi rohkem jagavad.

Tarkade mäng

Selgus, et pokker on sarnaselt malega tegelikult spordiala. Kui meil käsitletakse seda veel hasartmänguna ja seetõttu kurjuse allikana kuhu korralikud pereisad kuupalkasid alla panevad, siis näiteks Venemaal on see registreeritud ametliku võistluspordina. Miks?

Võidu eelduseks on mängijal vajalikud teadmised nii mängustrateegiast kui psühholoogiast, kuid vähetähtis ei ole kindlasti ka kogemus ja kannatlikkus ning, nagu spordis ikka, omajagu õnne. Kõlab nagu male, onju?

Tartus on pokker kujunenud juba täiesti omaette spordiks. 1. veebruaril peeti siin esimene ametlik sportliku pokkeri turniir, millest võttis osa 21 mängijat. 5 esimest tulid auhinnalisele kohale. Kolm korda nädalas saavad mängijad Poe tänava kasiinoruumides võistelda kahe üles pandud pokkerilaua taga, kus professionaalsed diilerid mängijatele kaarte jagavad ja mängukorda hoiavad. Erinevus tavalise hasartmänguga seisneb selles, et turniiril osalejad ei mängi rahaliste panustega, vaid osalevad turniiril osalustasuga, mis algab 220 kroonist. Osalustasu kompenseerib auhindu ja ka lauaraha – kuus maksab kasiino sellise laua pidamise eest 20 000 krooni.

Tudeng kui keskmine pokerdaja

Väide, nagu nõuaks pokkeri mängimine vähemalt keskmisest suuremat kuusissetulekut ja väärikat iga, on võrdlemisi vale. Eestis on tuhandeid pokkerimängijaid, kellest enamik võistlevad internetis online-pokkeritubades. Tartuski on erinevate arvamuste kohaselt mitu sada mängu harrastajat, kellest mitmed vaid sellest elatuvadki. Üldiselt jääb Tartu mängijate vanus alla 30. 1. veebruari turniiril osalenute vanus oli vahemikus 21-25 eluaastat. Siinkohal on tark uurida pokkeriturniiride ajakava:

http://www.baltic-poker.com/?id=5&tourgroup=69&tourstatus=3

Mine sa tea, praegu toimuvad pokkeriturniirid siiski hasartmängu maigulisena, kuid 25 aasta pärast ehk korraldame kõrvuti Paul Kerese nimelise maleturniiriga ka ametlikke pokkerimeistrivõistlusi ilma, et seda hasartmänguks peetakse.

Nii kaua aga püüame pokkerit mängides pükse mitte maha mängida;)



Tartu Tudengi toimetuse eksperimendi grupp

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Mis puudutab pokkerimängu, siis on see minuteada juba väga laialt levinud - mängitakse üliõpilaste seas, mul osad sõbrad mängivad tallinnas ja pokkeri chipid on päris paljudel internetist tellitud, sest jäävad ju ikka alla tuhande ringi. Igatahes kui toimuvad TÜ meistrikad erinevatel aladel, ja Eesti üliõpilaste meistrikad, siis võiks tegelikult pokkeris ka ülikooli meistrid selgitada - eriti labane on, sest mehed ja naise mängivad koos ju :) Üliõpilasesindus, mõelge sellele ;)

Anonüümne ütles ...

üks elukutseline pokkerimängija(sic!) kirjutas oma ajaveebis sellest, kuidas tal tuleb pidevalt tõrjuda inimeste eelarvamusi selle kohta, et ta on paadunud hasartmängu sõltlane.

Ning ta tõi esmajoones välja ühe oluliseima asja pokkeri kultuuri juures - mäng käib teiste inimeste vastu, mitte masina (ega kasiino). Kõik masina/kasiinopõhised mängud on tehtud sedasi, et maja pikas perspektiivis alati võidab.

Inimeste vastu pokkerit mängides on kõigil võimalused vastavalt nende oskustele ning puudub paratamatu statistiline ühepoolne kasum.

Jüri Pilviste ütles ...

Mozy käis just välja väga hea ja huvitava ettepaneku. Ma usun, et hea korralduse puhul annaks juba kevadsemestril esimese pokkeri ürituse korraldada. Ainult, et eesmärk peaks olema üllas. Näiteks annetame pool võidu fondist kodutute loomade varjupaigale :D

Postita kommentaar