pühapäev, 10. veebruar 2008

Lasteaiarevolutsionäärist tudengiaktivistiks


Kas Sina oled kunagi lasteaias protesteerinud lõunauinaku vastu? Oled Sa koolis seisnud vastu koolivormi sisseviimisele? Oled sa mõelnud, et Tartu Ülikoolis võiks olla tudengisöökla?

Kui Sa oled kas või üht nendest asjadest teinud, siis tõenäoliselt peaks Sinu järgmine samm olema TÜÜEsse kandideerimine. Kui mitte, siis oleks viimane aeg anda endast midagi.

Minu teekond üliõpilasesindusse sai alguses selle õppeaasta septembris, kui otsustasin hakata TÜÜE toetajaliikmeks pärast seda, kui olin mõni aeg olnud tuutor. TÜÜEs on erinevalt tuutorlusest võimalik kaasa rääkida ka õppekorralduslikes küsimustes, tutvuda ülikooli administratiivse poolega, õppida ürituste korraldamist ning tegelikult areneda inimesena aidates oma kolleege – kaastudengeid.

Seksikas esindamine

Kahjuks pean tõdema, üliõpilasesindus ei ole keskmise tudengi silmis väga seksikas.Tavaline tudeng, kes huvitub vaid kallinevast õlle hinnast ja Zavoodi peatsest kadumisest, ei tea meie tegemistest mitte midagi.

Jah, keskmine tüüekas huvitub samuti eelmainitud asjadest, kuid lisaks sellele üritab ta ka midagi ette võtta, et õlut saaks endiselt odavamalt ning et tudengitele jääks siiski linnas alternatiivse tudengikultuuri arendamiseks oma koht. Esinduse viimase aasta suuremate tegemiste hulka kuuluvad näiteks Sõbramaja renoveerimise tagant utsitamine, lisaks oli üliõpilastel suur roll meie praeguse rektori valimistes ning märkimata ei tohi jätta ka ajaloolise TÜ valge tekli taastamist. Ja Zavoodi osas nii palju, et tõepoolest septembrist pannakse see kinniL

Poliitika vs tudengipoliitika

Aastatepikkune müüt TÜÜE kohta on puudutanud esinduse politiseeritust. Tõsi on, et TÜÜEsse on kandideerinud nii mõnigi erakondliku taustaga inimene. Tõsi on ka see, et 2/3 kandideerijatest on siiski apoliitilised. Müüt on ka see, et paraku pole TÜÜE-l maailma valitsemise võimu ning paljud tudengid on TÜÜEs siiski seetõttu, et nad soovivad esindada oma teaduskonna üliõpilasi.

Jüri Pilviste

TÜ üliõpilasesindus

haridus-sotsiaaltoimkonna juht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar